Tami Sirén: Säilyvätkö maaseudun terveyspalvelut?

Tami Sirén: Säilyvätkö maaseudun terveyspalvelut?

Maaseudulla paikallisesti tehtäviä laboratoriotutkimuksia on vähennetty, ja on selvää, että pienet röntgenkuvauspisteet, joihin yleensä on päästy varsin helposti ja nopeasti, ovat uhanalaisia. Seurauksena niiden mahdollisesta lopettamisesta voi olla terveyspalvelujen heikkenemistä muutenkin, matkoja luunmurtumaepäilyjen vuoksi – ja hyvinkin myös toteamatta jääviä murtumia ym. löydöksiä, kun ei haluta lähteä mahdollisesti turhalle matkalle ja ehkä hyvinkin ruuhkaiseen toimipisteeseen.

Tami Sirén: Säilyvätkö maaseudun terveyspalvelut?

Tami Sirén: Miten tehdä terveydenhuoltoa tehokkaammin?

Mitä tulee julkisen puolen tehottomuuteen, ei kyseessä ole mikään luonnonlaki, eikä ongelma ole minusta ylisuuri hallinto (hallintoakin tarvitaan!), vaan tehottomat toimintatavat. Liian usein yritetään muuttaa toimintamalleja, jolloin alkuun on väistämättä uuden opettelemista, ”kitkaa” ja muutosvastarintaa, minkä sietäminen muutoksen hintana on perusteltua vasta, jos uusi toimintatapa on todella aiempaa parempi. Eikä se aina ole, vaikka teoriassa siltä näyttäisi.

Tami Sirén: Kohtuuden välttämättömyys

Tami Sirén: Kohtuuden välttämättömyys

Nykyisessä talouselämässä vallitsee, niin Suomessa kuin laajalti maailmalla, tyydyttymätön halu nopeaan talouskasvuun ja aina suurempiin tuloihin – erityisesti tulojakauman yläpäässä, missä todellista tarvetta on vähiten ja valtaa vaikuttaa eniten.