27.6.2022 Rauman kaupungintalon edustalle nousi kaupungin oma lippu, kuka tietää miksi? Satunnainen ohikulkija, joka ei välttämättä ahkerasti seuraa kaupungin tiedotuskanavia tai lue paikallislehtiä tuskin huomaa kuviossa mitään tavallisesta poikkeavaa. Rauma-lippu on kuitenkin nostettu salkoon näennäisenä Pride-lippuna. Muissa kaupungeissa pohditaan tulisiko perinteiset sateenkaariliput korvata progressiivisilla Pride-lipuilla, joissa on huomioitu myös vähemmistöt seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen sisällä. Samaan aikaan Raumalla suurin osa valtuutetuista ei kykene edes siihen, että kaupunki niinkin pienellä eleellä kuin liputuksella huomioisi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt.

Miksi sitten Pridea edelleen tarvitaan, eivätkö kaikki suomalaiset, ja sitä myötä myös raumalaiset ole keskenään jo tasa-arvoisia? Kaunis ajatus, mutta valitettavasti ei totuus. Pelkästään tänä vuonna on käynyt selväksi, että Pride-henkisiä mielenosoituksia tarvitaan edelleen. Oslossa juhannuksena tehdyllä joukkoammuskelulla on epäilty olevan homofobinen motiivi. Tänä vuonna myös käräjäoikeus katsoi Päivi Räsäsen oikeudenkäynnin lopputulemana, että ei ole ongelmaa kutsua seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä ja heidän liikettään synniksi. Suomi myös edelleen rikkoo ihmisoikeuksia vaatimalla trans-ihmisiltä lain puitteissa sterilisaatiota.

Kun valtuusto kävi keskustelua liputuksesta viime keväänä, useampi valtuutettu perusteli kielteistä kantaansa sillä, että ”sitten pitäisi liputtaa muidenkin vähemmistöjen lipuilla”. Entä sitten? Kyllähän kaupungintalon edustalla lipputankoja riittää, joten meillä olisi täysi mahdollisuus tehdä Raumalla vähemmistöjä oikeasti näkyväksi ja siten herättää keskustelua kutakin vähemmistöä koskevista mahdollisista ongelmista. Sen sijaan suurin osa valtuutetuista päätti valita toisin.

Hyvää Alkanutta Pride-viikkoa

Marianna Hanni

raumalainen vihreä kaupunginvaltuutettu