Vuonna 2023 jo yli 100 000 ihmistä, eli noin 4%, oli pitkällä sairauslomalla mielenterveydellisten syiden vuoksi. Sairauspoissaolojen kustannukset olivat noin miljardin euron luokkaa. Opiskelijoilla mielenterveyteen liittyvät syyt lisäävät opinnoista poissaoloja, viivyttävät valmistumista ja lisäävät tarvetta erityiselle tuelle opintojen aikana. Omista mielenterveyden heilahteluista on oikeasti vaikea kertoa. Kuinka moni sortuukaan peittelemään omaa pahaa oloa, jaksamattomuutta tai alavireisyyttä? Kuinka moni toivoo, että huomenna olo olisi jo parempi?
Mielenterveyspalveluiden saatavuuden haasteet tulevat kasvattamaan entisestään apua tarvitsevien kaikenikäisten asiakkaiden määrää ja samalla mielenterveysongelmien hoidon kustannuksia. Korjaaminen on aina kalliimpaa kuin ennaltaehkäisy. Mielenterveyspalveluiden saatavuus ja saavutettavuus on hyvinvointialueiden keskeinen tekijä mielenterveysongelmien ennaltaehkäisemiseksi ja mielenterveyden edistämiseksi.
Hyvinvointipalveluiden ohella järjestöt ja kolmannen sektorin toimijat ovat merkittävässä roolissa mielenterveystyössä Suomessa. Ne tarjoavat monipuolisia palveluita ja tukea, jotka täydentävät julkisen sektorin palveluita. Kolmannen sektorin toimijat, kuten MIELI ry ja Mielenterveyden keskusliitto, ovat keskeisiä toimijoita mielenterveyspalveluiden kentällä ja tekevät arvokasta työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ennaltaehkäisemiseksi. Hyvinvointialueilla järjestöt tulee ottaa mukaan aktiivisesti mielenterveystyöhön, mielenterveysavun saatavuus paranee asiakkaiden iästä riippumatta.
Vuoden harmaimpanakin kuukautena välitetään mielenterveydestä!
Teija Österlund
Erityisopettaja- ja opinto-ohjaaja
Kunta- ja aluevaaliehdokas 2025