Koulujen toimiva oppilashuolto on mitä parhainta ongelmien ennaltaehkäisyä. Lasta lähellä olevat tutut aikuiset pystyvät ennakoimaan vaikeuksia ja tarttumaan niihin varhaisessa vaiheessa. Huoltajien on helpompi ottaa yhteyttä lapsen koulussa toimiviin tuttuihin työntekijöihin, kuin alkaa etsiä apua eri palveluiden viidakosta.
Onnistuessaan oppilashuolto tukee lasta, perhettä ja usein myös koulun oppilasryhmää eli luokkaa. Toimiva oppilashuolto ei ole itsestäänselvyys. Se vaatii osaavaa henkilökuntaa, taloudellista panostusta ja yhteistyötä. Jokaisen lapsen pitää päästä matalallakynnyksellä esimerkiksi terveydenhoitajalle, koulukuraattorille ja koulupsykologille.
Samoin perheiden on saatava nopeasti apua, kun sitä tarvitaan. Lasten ja perheiden tukeen sijoittaminen on pitkällä aikavälillä taloudellisesti kannattavaa. Ongelmia on helpompi ja halvempi hoitaa silloin, kun ne ovat vielä pieniä. Yhden nuoren syrjäytymisen hinta on satoja tuhansia euroja, joidenkin laskelmien mukaan yli miljoona euroa. Ammattilaiset voivat pienentää syrjäytymisriskiä tekemällä osallistavia toimia lapsen arjessa.
Ongelmat koulunkäynnissä eivät aina liity suoraan oppimiseen, mutta usein heijastuvat myös siihen. Oppilashuolto on hyvinvointialueen vastuulla, mutta ei voi toimia ilman yhteistyötä sivistystoimen kanssa. Yhteistyön tarve lisääntyy entisestään oppimisen tuen uudistuksen myötä. Siinä rajataan entistä selvemmin koulun vastuu pedagogiikasta ja oppilashuollon vastuu koulunkäynnin tuesta.
Opettajat eivät ole sosiaalityön tai terveydenhoidon, vaan opetuksen asiantuntijoita. Toimiva ja luonteva yhteistyö eri alojen asiantuntijoiden kanssa on äärimmäisen tärkeää, jotta lapsen paras pystytään toteuttamaan.
Kunnilla ja hyvinvointialueilla on hyvät mahdollisuudet parantaa lasten ja nuorten asemaa. Lastensuojelun Keskusliiton tietojen mukaan tällä hetkellä yli 123 000 lasta elää köyhyysrajan alapuolella. Osoitetaan toimillamme, että välitämme heistä.
Meidän on määrätietoisesti panostettava lasten ja nuorten hyvinvointiin ja samalla luotava uskoa tulevaisuuteen. Panostetaan koulujen kohtuullisiin ryhmäkokoihin,jakotunteihin, koulunkäynninohjaajiin, oppilashuoltoon, Harrastamisen Porin malliin ja muuhun vapaa-ajantoimintaan. Jatketaan loma-aikojen kesätoimintaa kouluilla ja tuetaan lapsia ja nuoria auttavia järjestöjä.
Inka Hopsu
Kansanedustaja, luokanopettaja, kaupunginvaltuutettu, kuntavaaliehdokas, Espoo
Hanna Sinisalmi Luokanopettaja, kaupunginvaltuutettu, kuntavaaliehdokas, Pori
Helmi Virta
Luokanopettaja, aluevaaliehdokas, Pori