Kiusaaminen kouluissa ja oppilaitoksissa on asia, johon meidän kaikkien on tärkeää puuttua, jotta jokaisella lapsella ja nuorella olisi mahdollisuus kasvaa ja oppia turvallisessa ympäristössä. Viimeaikainen tutkimus ja uutisointi, kuten Ylen artikkeli 14.10.2024 otsikoi, ” Pienituloisten perheiden lapset joutuvat muita useammin kiusatuiksi”. Taustalla on siis merkitystä, maahanmuuttajataustaisia kiusataan useammin kuin myös pienituloisista perheistä tulevia. Muita syitä kiusaamiseen ovat mm. vaatteet, koulumenestys, ihonväri, sukupuoli, kieli, uskonto ym., jotka johtavat ikäviin tilanteisiin.

Ahdistuneisuus ja kiusaamisen kokemukset ovat lisääntyneet joka kouluasteella. Tytöt kokevat ahdistuneisuutta poikia enemmän. Uskotaan, että aikuisten huolet taloudesta ja turvallisuudesta heijastuvat lapsiin ja nuoriin. Kiusaamista kokeneiden määrä on kasvanut. Kiusaamisen kokemukset voivat laukaista myös pidempiaikaisia mielenterveysongelmia, johtaa pitkiinkin poissaoloihin opinnoista.

Kiusaamiseen puuttuminen ja asian esillä pitäminen on tärkeää koulutyön arjessa. Samalla osoittaa, että kouluissa on nollatoleranssi kiusaamiseen. Meillä on oltava turvallisia aikuisia, joille on helppo kertoa kiusaamishavainnoista tai kokemuksista. Opiskeluhyvinvoinnin kannalta tulee jokaisessa koulussa ja oppilaitoksessa olla kiusaamisen puuttumiseen matala kynnys ja ohjeet, kuinka toimitaan. 

Kiusaamiseen puuttuminen on jokaisen asia ja mahdollistaa turvallisen oppimisympäristön jokaiselle tasapuolisesti. Kun työskentelemme yhdessä, voimme rakentaa kiusaamisesta vapaita, lämpimiä ja kannustavia kouluja, joissa jokainen oppilas tuntee olevansa hyväksytty ja turvassa. Yhdessä voimme luoda aidosti yhdenvertaisen ja turvallisen oppimisympäristön kaikille – tehdään siitä totta. Pidetään koulut ja oppilaitokset kiusaamisvapaina!

Teija Österlund

Erityisopettaja- ja opinto-ohjaaja, porilainen kunta- ja aluevaaliehdokas