Vihreä ryhmä jätti yhdessä vasemmistoliiton ryhmän kanssa alla olevan valtuustoaloitteen 19.12.2022 aluevaltuuston kokouksessa.

Aluehallituksen 16.11.2022 hyväksymän perintäohjeen mukaan maksuaika asiakasmaksuissa on 21 päivää laskun lähettämisestä ja huomautusaika on 14 päivää laskun lähettämisestä. Yhtään maksumuistutusta ei hyvinvointialue lähetä, vaan hoitaa perinnän ”tehokkaasti  ja taloudellisesti” siirtäen laskutuksen ulkoiselle palveluntuottajalle kahden viikon kuluttua eräpäivästä.

Laki estää palvelujen keskeyttämisen asiakasmaksuvelkojen vuoksi.  ”Palvelujen keskeyttämisen asemasta voidaan käyttää myös muita keinoja hyvinvointialueen vahingon pienentämiseksi”, lukee aluehallituksen hyväksymässä perintäohjeessa.

Viranomaisen palveluohjaus on lakisääteinen velvoite, jota on käytettävä näissäkin tapauksissa.

Hyvinvointialueen etu on se, ettei kenenkään ylivelkaantuneisuus ja ulosottokierre ala tai pahene sairaanhoidon asiakasmaksuista, siis vakavan sairauden vuoksi. Kukaan ei joudu pitkäaikaiseen sairaalahoitoon ilman vakavaa sairautta.

Esitämme, että aluehallituksen hyväksymää perintäohjetta muutetaan niin, että ennen yli 300 euron asiakasmaksujen lähettämistä ulkoiseen perintään, hyvinvointialue lähettää potilaalle ensimmäisen maksumuistutuksen, jossa myös neuvotaan potilasta, miten maksusuunnitelman osamaksulla maksamiseksi saa, ja ohjataan potilas taloudellisen neuvonnan ja avun piiriin. Palveluohjausvelvoitetta ei voi ulkoistaa perintätoimistoille.

Potilas saattaa laskun eräpäivänä olla vielä jatkohoidossa tai niin sairas ja lamaantunut että ei pysty asioitaan hoitamaan. Ei ole hyvinvoinnin lisäämistä, jos sairaalamaksut johtavat perheen tai henkilön talouden romahtamiseen ja ulosottokierteeseen.

Yllä mainittu palveluohjaus on ennaltaehkäisevää sosiaalityötä eli osa hyvinvointialueen perustehtävää. 

Irmeli Elomaa

Laura Pullinen

Kaarina Ranne

Vihreä aluevaltuustoryhmä

Raisa Ranta

Milka Tommila

Jukka Heinonen

Mika Aho

Petri Salminen

Jenni Tuomi

Vasemmistoliiton aluevaltuustoryhmä