Jouluna kokoonnumme yhteen perheen sekä ystävien kesken, usein yhteisen ruokapöydän äärelle.  Tiedostamattomalla, harmittomaksi tarkoitetulla ruuan ja syömiseen liittyvällä kommentoinnilla voi olla vahingollisia seurauksia.

Lasten ja nuorten syömishäiriöt ovat hälyttävästi lisääntyneet koronapandemian aikana, jopa kolminkertaiseksi. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat kertoneet, että syömishäiriöoireilu on paitsi lisääntynyt myös pahentunut viimeisten vuosien aikana. (Duodecim, 2022) Lähes joka viides korkeakouluopiskelija on riskissä sairastua syömishäiriöön. (KOTT, 2021)

Syömishäiriöissä suhde omaan kehoon, sen muotoon, kokoon, ja painoon häiriintyy. Samoin suhde ruokaan on vääristynyt. Sairauteen liittyy häpeää, ja moni sairastunut pyrkii piilottamaan tilanteensa niin pitkään kuin mahdollista. Häpeä, ahdistus ja usein syömishäiriöön liittyvä masennus vaikeuttavat hoitoon hakeutumista.

Syömishäiriö alkaa vähitellen. Yksittäiselläkin vitsillä, puhumattakaan toistuvasta itseä tai muita syyllistävästä ruokapuheesta, voi olla vaikeita ja pitkäaikaisia seurauksia. Mediassa ja markkinoinnissa jatkuva laihdutuspuhe on niin normaalia, että se on vuosikymmenten ajan pesiytynyt arkiseen puheeseemme ja sitä voi olla jopa vaikea tunnistaa. Laihdutuspuhe ja ruuan demonisointi ei ole small talkia. Narratiivi joulukiloista ja tammikuun ryhtiliikkeestä on niin tavallinen, että vaatii tietoisen päätöksen kielteisen ruoka- ja kehopuheen lopettamiseksi. 

Monille syömishäiriö voi kuulostaa kaukaiselta ajatukselta. Jokaisen olisi kuitenkin hyvä pohtia omaa ruokasuhdettaan ja sitä, millaista esimerkkiä haluaa näyttää kanssaruokailijoille. Ruokasuhteen häiriintymisestä voidaan puhua, jos kokee, että ruoka pitää ansaita, syömisestä seuraa häpeän tunnetta, ruoka on yksipuolista ja ruuan ajattelu häiritsee muuta elämää. 

Hyvässä ruokasuhteessa ruoka ei ohjaa elämää ja syöminen on mukavaa, monipuolista ja joustavaa. Tänä jouluna, älä kommentoi muiden, mutta älä myöskään omaa syömistäsi. Ei ole olemassa kiellettyjä ja sallittuja ruokia. Ruoka ei ole vihollinen. Se on perustarve, jota ei tarvitse erikseen ansaita.

Ruokarauha kuuluu myös joulupöytään.

Laura Pullinen, alue- ja kaupunginvaltuutettu, Pori

Kristiina Raula, sairaanhoitaja, Rauma

Kirjoittajat ovat vihreiden eduskuntavaaliehdokkaita.