Kun kolme vuotta sitten vuosi vaihtui uuteen, valmistauduttiin vaaleihin. Edessä olivat eduskuntavaalit, europarlamenttivaalit ja maakuntavaalit. 

Kahdet vaalit toteutuivatkin, mutta maakuntavaaleja ei tullut. Ne ovat edessä vasta nyt ja uusilla nimillä. Maakunta on vaihtunut hyvinvointialueeksi ja maakuntavaalit aluevaaleiksi.

Miksi kunta-, eduskunta- ja europarlamenttivaalien lisäksi tarvitaan vielä aluevaalit? 

Ideaa uudesta keskiportaan aluehallinnosta alettiin ajaa, kun Suomesta tuli osa Euroopan unionia 1996. Unioni pyrkii siirtämään valtaa aiemmin keskenään sotivilta Euroopan kansallisvaltioilta ylöspäin Brysseliin ja alaspäin alueille.

Uusista hyvinvointialueista toivotaan erityisesti apua koko Suomen pysyttämiseen asuttuna ja elinkelpoisena. Kun väki keskittyy suuriin kaupunkeihin, monet muuttotappiokunnat eivät pysty enää suoriutumaan lain määräämistä velvoitteista. 

Oletetaan, että aluevaltuutettujen valinta demokraattisilla vaaleilla lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja auttaa tarkastelemaan hyvinvointikysymyksiä laajemmasta kuin oman kunnan näkökulmasta.

Raumalaistenkin tulisi siis asettaa Satakunnan etu oman kaupunkinsa edun edelle. Rauman kohdalla tilanne on kuitenkin tavallista hankalampi. Rauman talousalue kun sijaitsee kahden maakunnan alueella.

Satakunnan edellinen maakuntajohtaja Pertti Rajala puhui maakuntaidentiteetin luomisesta. Maakuntahenkeä voitaisiin herätellä samaan tapaan kuin kansallistunnetta 1800-luvulla. Suomen valtiokin oli aiemmin olemassa vain haaveena, mutta haaveista kehkeytyi ajan mittaan maailman parhaiten toimiva hyvinvointivaltio!  

Valtiofilosofi Snellman edisti koulutusta, suomen kielen asemaa ja teollistumista.  Hänen ideansa ”rautatie ja sivistys kuuluvat erottamattomasti yhteen” näkyy Rauman katukuvassakin. Rautatieasemasta ja Seminaarinmäestä tuli naapuruksia. 

Jo Sakari Topelius maalaili Maamme–kirjassaan ihannekuvia Suomesta ja sen omintakeisista maakunnista. Mutta laajempaa huomiota maakunnat ovat saaneet osakseen vasta EU-aikana. Uusista hyvinvointialueistakin suurin osa on maakuntia. 

Sote-uudistuksessa valtaa siirtyy hallinnon väliportaalle.  Vastedes aluevaltuutetut päättävät, miten ja kuinka oikeudenmukaisesti sosiaali-, terveys- ja pelastustoimi uusilla itsehallintoalueilla järjestetään. 

Kannattaa käydä äänestämässä. Historian ensimmäiset aluevaalit ovat Satakunnan maakuntajohtajan Asko Aro-Heinilän sanoin ”pahuksen tärkeät”. (LS 2.1.2022)

Raija Banerjee

Raumalla asuva aluevaaliehdokas (vihr.)