Muutamien viime vuosien aikana on Suomeenkin rantautunut sähkötupakkailmiö, vape eli vapetus. Sähkötupakka on ilmiönä lisääntynyt räjähdysmäisesti ja sen käyttäjiksi on valitettavasti tullut paljon nuoria ja jopa lapsia. Uudet vape-laitteet ovat kertakäyttöisiä, toki niitä voidaan käyttää jopa tuhat kertaa ja ne on tehty hauskan näköisiksi, esimerkiksi korostustussin tai kuulokekotelon muotoisiksi. Ne eivät välttämättä haise tupakalta ollenkaan, vaan ne voivat haista ja maistua esimerkiksi purkalta tai mansikalta. Nämä laittomasti nuorille myytävät vapet sisältävät kuitenkin paljon tutkimattomia aineita ja myrkkyjä ja tällaisten myrkytysoireiden vuoksi nuoria on täällä Satakunnassakin joutunut sairaalaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla kerrotaan, että vapet sisältävät aineita, jotka ovat erityisen haitallisia nuorille, joiden aivojen ja keuhkojen kehitys on kesken. 

THL:n mukaan nikotiiniriippuvuus syntyy osalle nuorista nopeasti vähäisenkin käytön jälkeen ja vapen käytön lopettamisen vaikeus voi tulla nuorelle yllätyksenä. Univaikeudet, keskittymisvaikeudet ja ärtyneisyys saattavat kertoa nuoren nikotiiniriippuvuudesta. 

Sähkösavukkeita eli vapeja mainostetaan eri sosiaalisen median kanavissa ja siellä niitä myös myydään. Myynti on tietenkin laitonta, mutta näitä saatetaan “diilata” hyvinkin nuorten myyjien kautta. Jopa 10-vuotiaat ovat toimineet vape-välittäjinä, niin että he ovat saaneet esimerkiksi viisi euroa jokaisesta myydystä vapesta. Vanhempien pitäisi seurata omien lastensa rahankäyttöä. Kuluuko rahaa enemmän kuin ennen tai onko sitä heidän käytössään enemmän kuin ennen? Yleensäkin kannustan vanhempia keskustelemaan lasten ja nuorten kanssa myös näistä ei niin miellyttävistä asioista. Kannattaa miettiä lapsen tai nuoren kanssa, millä sanoilla hän voi kieltäytyä kokeilemasta vapea, jos joku sitä ehdottaa. Emme voi vain ummistaa silmiämme erilaisilta ilmiöiltä, joita ilmaantuu. Ainakin Porissa kouluissa on valistettu nuoria tästäkin päihdeilmiöstä, jotta nuoret tietäisivät, että ollaan kiellettyjen, epäterveellisten, jopa vaarallisten aineiden kanssa tekemisissä. 

Uudet asiat saattavat kiinnostaa ja nuoret tekevät paljon asioita kokeilunhalusta. Jos niin on käynyt, että nuori on tullut nikotiinista riippuvaiseksi kannattaa olla yhteydessä kouluterveydenhoitajaan tai muuhun terveydenhuollon ammattilaiseen. 

Pyritään olemaan läsnä lapsille ja nuorille, kuunnellaan heitä ja vietetään heidän kanssaan aikaa. Kun lapsi tai nuori kokee olonsa turvalliseksi, hän ei niin helposti lähde mukaan erilaisiin kokeiluihin. Tuetaan perheitä ja kysellään myös vanhemmilta lapsilta mitä heille kuuluu.

Hanna Sinisalmi

luokanopettaja, Porin kaupunginvaltuutettu