LUOTTAMUSPAIKKAJAON PELISÄÄNNÖT ALUEVAALEIHIN 2025

Hyväksytty Satakunnan Vihreiden kokouksessa 

Luottamuspaikkaneuvottelut alkavat vaalipäivän jälkeen vaalituloksen selvittyä. Läpi menneiden vihreiden aluevaltuutettujen määrä antaa perustan neuvotteluille muiden puolueiden kanssa. Satakunnan Vihreissä noudatetaan luottamuspaikkojen jaossa tässä asiakirjassa sovittua järjestelmää, jonka perusteella neuvottelut käydään aluevaalien  tulosten selvittyä.

Maakunnallisesta luottamuspaikkajaosta Satakunnassa neuvottelee paikkajakotyöryhmä, johon kuuluvat Satakunnan Vihreiden puheenjohtaja ja toiminnanjohtaja tai hallituksen valitsemat kaksi muuta edustajaa, sekä uuden vaalien jälkeen järjestäytyneen aluevaltuustoryhmän valitsemat kaksi edustajaa.

Paikkajakotyöryhmällä on mandaatti neuvotella muiden ryhmien edustajien kanssa ja tehdä neuvotteluiden pohjalta päätökset. Neuvottelijoilla on kuitenkin vastuu käydä vuoropuhelua aluevaltuustoryhmän ja piirihallituksen kanssa koko prosessin ajan.

Edistetään vaaliohjelman tavoitteiden toteuttamista. Vaaliohjelmaan palataan ja toiminnan tuloksellisuutta tarkastellaan vuosittain hyvissä ajoin ennen seuraavaa talousarviota. Vaalien jälkeisen toisen vuoden lopulla aluevaltuustoryhmä laatii vaalikauden puolivälin raportin ja juuri ennen vaaleja arvioidaan koko vaalikauden toiminnan onnistumista.

LUOTTAMUSHENKILÖVALINNAT ALUEVAALIEN JÄLKEEN 

Luottamuspaikat jaetaan niitä hakeneiden henkilöiden kesken. Paikkajaossa huomioidaan alueellinen kattavuus. Luottamustehtäviin haetaan hakemusperusteisesti. Hakuprosessia johtaa ja siitä tiedottaa paikkajakotyöryhmä. Paikan saa eniten pisteitä  saanut.

 Luottamustehtäviin pyrkivät henkilöt ilmaisevat halukkuutensa enintään kolmeen luottamuspaikkaan. Nämä paikat ilmoitetaan järjestyksessä perusteluineen.

Pisteet lasketaan seuraavan periaatteen mukaan: 

  1.  50 % pisteistä määräytyy aluevaalien tuloksen perusteella. Pisteitä voi saada 0-50 pistettä. Eniten ääniä saanut ehdokas saa 50 pistettä ja ilman ääniä jäänyt 0 pistettä. Muiden ehdokkaiden pisteet lasketaan suhteuttamalla ne suoraviivaisesti eniten ääniä saaneen pisteisiin. 
  2.  30 % pisteistä määräytyy henkilön asiantuntemuksen ja kokemuksen perusteella. Asiantuntemus määritellään henkilön koulutuksen, osaamisen sekä kokemuksen perusteella. 
  3.  20 % pisteistä määräytyy henkilön aktiivisuudesta yhteisessä vaalityössä, vihreässä yhdistystoiminnassa sekä toimimisesta aiemmissa luottamustoimissa. Sillä, että on aiemmin hoitanut luottamustehtävänsä hyvin, on painoarvoa. Yhdistystoiminta-aktiivisuuden ja luottamustoimiaktiivisuuden määrittelee paikkajakotyöryhmä. Aktiivisuuspisteytys vaihtelee 0-20 pisteen välillä.

  1. Luottamuspaikkojen jaossa noudatetaan kahden kauden maksimiaikaa, paitsi jos muita hakijoita ei ole. Henkilö voi siis lähtökohtaisesti olla luottamustoimen varsinainen jäsen korkeintaan kaksi täyttä neljän vuoden kautta peräkkäin.
  2. Luottamuspaikkaa voivat hakea myös henkilöt, jotka eivät ole olleet ehdokkaana aluevaaleissa. Aluevaaliehdokkaan ei ole pakko hakea luottamuspaikkoja.
  3. Ensisijaisesti luottamuspaikkoja jaetaan ehdokkaille ja vain yksi/henkilö. Vasta jos hakijoita ei kaikkiin paikkoihin ole riittävästi, voidaan paikkoja jakaa myös muille vihreiden jäsenille tai jakaa henkilöille useampia luottamuspaikkoja. Tämä ei koske sellaisia luottamushenkilöitä, joille luottamustehtävä tuo automaattisesti muita luottamustehtäviä. 

Paikkajakotyöryhmän kokoukset eivät ole avoimia. Työryhmä valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja sihteerin. Kokouksista tehdään päätöspöytäkirjat, jotka ovat julkisia sen jälkeen kun työryhmä on tehnyt lopullisen paikkajakoesityksen yhdistyksen hallituksen kokoukselle. Pöytäkirjojen liitteenä on luottamuspaikkoja hakeneiden pisteytykset. Pöytäkirjat toimitetaan luottamuspaikkoja hakeneille pyydettäessä. Liitteet eivät ole julkisia.

Paikkajakotyöryhmän jäsenen velvollisuus on jäävätä itsensä oman paikkansa käsittelyn ajaksi.

Tilanteissa, joissa yllä mainitut kriteerit eivät anna yksiselitteistä valintaa, työryhmä tekee päätöksen ja  tarvittaessa äänestää. Äänten mennessä tasan, arpa ratkaisee. Työryhmän jäsen ei voi osallistua omaa paikkaansa koskevaan vaaliin.  

Työryhmän puheenjohtajan on perusteltava piirihallituksen kokoukselle työryhmän esitys. Hallituksen kokous käsittelee työryhmän ehdotuksen ja tekee siihen mahdollisesti muutosesityksiä. Paikkajakotyöryhmä tekee lopullisen päätöksen paikkajaosta yhdistyksen kokouksen tekemän esityksen pohjalta. 

Tämän jälkeen Satakunnan Vihreiden saamiin paikkoihin tulleisiin muutoksiin noudatetaan menettelyä, joka on selitetty luottamushenkilövalinnat aluevaalikaudella -osiossa.

LISÄKSI PAIKKAJAOSSA HUOMIOIDAAN SE, ETTÄ 
  • paikkajakoon vaikuttaa tasa-arvolainsäädäntö 
  • puheenjohtajuuksiin ja varapuheenjohtajuuksiin katsotaan eduksi aiempi poliittinen kokemus 

LUOTTAMUSHENKILÖVALINNAT ALUEVAALIKAUDELLA 

Tämä osio koskee kesken kauden hakuun tulevia luottamuspaikkoja. Luottamuspaikkoja tulee avoimeksi myös vaalien välillä esimerkiksi luottamushenkilöiden paikkakunnalta poismuuton takia. Mikäli luottamustoimeen valittu on pysyvästi estynyt hoitamaan tehtäväänsä, on henkilöllä velvollisuus itse hakea eroa luottamustoimesta aluevaltuustolta.

Avoimet paikat laitetaan hakuun satakunta@vihreat.fi-sähköpostilistalla. Kaikki kiinnostuneet voivat hakea avoimia paikkoja. Satakunnan Vihreiden hallitus tekee  valinnoista esityksen, jonka puheenjohtaja esittelee aluevaltuustoryhmälle. Aluevaltuustoryhmä tekee valinnoissa lopullisen päätöksen ja se voi perustellusti muuttaa hallituksen esitystä. Kiireellisissä tapauksissa aluevaltuustoryhmä tekee päätöksen ja päättää toimintatavoista. 

Vaalien välillä tehtävissä  valinnoissa kriteerit eivät voi olla yhtä yksiselitteiset kuin vaalien jälkeen tehtävissä valinnoissa, koska  tilanteet vaihtelevat ja monet asiat saattavat vaikuttaa yksittäisiin päätöksiin. Vaalien jälkeen ilman  luottamuspaikkaa jääneet ja uudet jäsenet otetaan huomioon vapautuvia paikkoja täytettäessä.

LUOPUMINEN VIHREIDEN LUOTTAMUSPAIKOISTA TAI SIIRTYMINEN TOISEEN VALTUUSTORYHMÄÄN

Mikäli aluevaltuutettuna, varavaltuutettuna tai muussa luottamustoimessa toimiva henkilö siirtyy toisen poliittisen ryhmän jäseneksi, tulee hänen luopua heti kaikista luottamustehtävistä, joihin hänet on valittu Vihreiden nimissä.

ALUEVALTUUSTORYHMÄ

Aluevaltuustoryhmään kuuluvat valtuutetut ja varavaltuutetut. Aluevaltuustoryhmällä on vastuu poliittisten linjausten toteuttamisesta ja viestimisestä ja se kantaa poliittisen vastuun päätöksistä äänestäjien antamalla valtuutuksella.

Aluevaltuustoryhmä valitsee itselleen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan varsinaisten valtuutettujen joukosta järjestäytymiskokouksessa mahdollisimman pian vaalituloksen selvittyä. Kokouksen kutsuu koolle Satakunnan Vihreiden puheenjohtaja tai puheenjohtajan ollessa estynyt varapuheenjohtaja. 

Piirijärjestön puheenjohtajalla ja toiminnanjohtajalla on aina puhe- ja läsnäolo-oikeus aluevaltuustoryhmän kokouksissa. Aluevaltuustoryhmän jäsenistölle avoimista kokouksista tiedotetaan sähköpostilistalla.

Tiukka puoluekuri ei kuulu vihreään poliittiseen kulttuuriin. Periaatteena on, että valtuutettu voi äänestää perustellusti aluevaltuustoryhmän enemmistöstä poikkeavasti. Poikkeavasta kannasta on syytä kertoa ryhmälle ennen asian käsittelyä.