Samaan aikaan kun yli 75-vuotiaiden määrä kasvaa koko maassa, valtakunnallinen suuntaus on vähentää ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkoja. Ja tätä trendiä noudattaa myös Satakunnan hyvinvointialue huolimatta Satakunnan ikääntyvän väestön suuresta kasvusta. Ainoa hyvinvointialue, joka lisää ympärivuorokautisen hoivan paikkoja on Päijät-Häme. Satakunnan vanhustyön suunnitelman mukaan ympärivuorokautisen hoivan paikkojen peittävyys olisi 6 % kaikista ikääntyneiden palvelujen saatavuudesta, kun aiempi peittävyys on ollut 8 %. – Ja kuitenkin juuri vanhin ja huonokuntoisin ikäluokka lisääntyy.
Vanhusasiavaltuutettu Päivi Topon kertomuksessa eduskunnalle (K3/2024 vp) esitetään, että hyvinvointialueiden on järjestettävä riittävästi ympärivuorokautisen asumisen paikkoja, koska palvelun tarve kasvaa kaikilla alueilla. Edelleen kertomuksessa todetaan, että ikääntyneiden ympärivuorokautisen hoivan laadun vaihtelevuus on huolestuttavaa. Ympärivuorokautisen hoivan kriisipaikkoja on lisättävä. Niiden järjestämisellä helpotetaan päivystyksen ruuhkautumista ja vältetään iäkkäiden asiakkaiden makuuttamista sairaalapaikoilla odottamassa jatkosijoitusta. Koska ympärivuorokautisen hoivaan pääsyn kriteereitä on kautta maan kiristetty, ikääntyneiden asiakkaiden ja heidän omaistensa kohdalla syntyy inhimillisesti katsoen kestämättömiä tilanteita. Jonottaminen sairaalapaikoilla tulee myös taloudellisesti kalliiksi. Kun ikääntyneiden absoluuttinen määrä kasvaa, monet heistä ovat myös entistä sairaampia. Ehkäisevään sosiaali- ja terveyshuoltoon tulisi siis hyvinvointialueella kiinnittää erityistä huomiota. Ja kun myös siitä työstä karsitaan, varsinkin jos se ei ole lakisääteistä, ollaan kestämättömässä tilanteessa.
Hyvinvointialueella olisi varmistettava myös gerontologinen osaaminen, riittävä ja asianmukainen palvelutarpeiden arviointi. Gerontologinen terveys- ja sosiaalityö vastaa ikääntyneiden tuen tarpeisiin mm. vaikeutuneissa ja monisyisissä elämäntilanteissa.
Ikääntyneiden päivätoimintaa on Satakunnassa lopetettu lähes tyystin, koska se ei ole lakisääteistä. Päivätoiminta on oleellisen tärkeää ikääntyneiden vireyden ja sosiaalisten kuntoisuuden ylläpitämisessä. Päivätoiminnan terveysvaikutukset ovat kiistämättömät.
Kuntoutuksen eri muodot on palautettava ja otettava hyvinvointialueella käyttöön myös kotihoidon asiakkaille. Vanhuspalvelulaki (980/2012) edellyttää sosiaalisen kuntoutuksen järjestämistä. Ikään perustuvat rajaukset kuntoutuksessa on syytä poistaa.
Vanhusasiavaltuutettu korostaa iäkkäiden oikeutta päästä ulkoilemaan ja hoitamaan asioitaan heidän toimintakyvystään riippumatta. – Toimiva ja esteetön joukkoliikenne on muun muassa tätä edistävä asia. (Sosiaalihuoltolaki 2014, 23 §.)
Perustuslain mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei ilman hyväksyttävää syytä saa asettaa esim. iän mukaan eriarvoiseen asemaan. Tämä eriarvoisuus on uhkana Satakunnan hyvinvointialueella ikääntyneiden väestöryhmässä.
Satakunnan hyva-alueen vanhuspalvelujen budjettia tälle vuodelle supistettiin aiemmasta yli neljänneksen. Näiden supistusten ja valtakunnallisesti sosiaaliturvaan tehtyjen leikkausten takia perustuslain kaikille edellyttämä oikeus välttämättömään huolenpitoon uhkaa vaarantua. Perustoimeentuloon kuuluu, että jokaisella ikääntyneellä on riittävät ja saavutettavat sosiaali- ja terveyspalvelut.
Pienituloisten (yli 64-vuotiaista koko maassa 138.000) eläkkeellä olevien on vaikea ylläpitää terveyttä edistäviä ratkaisuja ja kohentaa kuntoisuuttaan ellei hyvinvointialueella taata heille riittävää sosiaaliturvaa ja mahdollisuutta käyttää sosiaali- ja terveyspalveluja. (Sosiaalihuoltolaki 19 §).
Nyt kun ympärivuorokautisia asumispalveluja on Satakunnassa supistettu kovalla kädellä, tarjotaan ratkaisuksi kotihoitoa, joka on käytännössä kaventunut rutiininomaiseksi asioiden hoitamiseksi mm. kotihoitajien työn tiukan aikataulutuksen vuoksi. Ja tälle vuodelle aluevaltuustolle esitetyn suunnitelman mukaan digitaalista kotihoitoa tarjotaan 26 prosentin osuudella kaikesta kotihoidosta. Rohkenen kysyä, mitä digitaalinen kotihoito käytännössä tarkoittaa? Jotta kotihoito voisi paikata ympärivuorokautisen hoivan vajetta, olisi kotihoidossa paneuduttava muun muassa pitkäaikaissairauksien hoitoon ja kokonaisvaltaisen toimintakyvyn kohentamiseen.
Yhteisöllistä asumista tarjotaan Satakunnassa myös korvaamaan ympärivuorokautisen asumispalvelujen vähentämistä. Yhteisöllisessä asumisessa ei ole hoitohenkilökuntaa ilta- ja yöaikaan, joten se sopii vain hyväkuntoisille itsestään huolehtimaan kykeneville. Yhteisöllisessä asumisessa maksetaan erikseen asunnosta, hoivapalveluista ja tukipalveluista.
Vanhustyö tilanne on katastrofaalinen, toteaa mm. Helsingin yliopiston Jari Pirhonen ja moni muu asiantuntija. Määrärahoja ja palveluja vähennetään sieltä, missä niitä eniten tarvitaan. “Säästöjen inhimillinen hinta on hirveä.”
Kaarina Ranne
kasvatustieteiden tohtori, aluevaltuutettu, kaupunginvaltuutettu (vihr.)