Kolumni julkaistu Satakunnan Kansassa 5.2.2019. 

Tyttäreni kävi juuri ostamassa Jussi-paidan. Hän valmistautuu Porin lyseon perinteisiin penkkareihin, joissa abiturienteilla on Jussi-paidat päällä ja vihdat kädessä. Tämä on yksi osa lyseon, jota myös opin saunaksi kutsutaan, ikiaikaista perinnettä. Vanhojen lyseolaisten ansioista puhutaan ja joka vuosi valitaan vuoden lyseolainen vanhojen oppilaiden joukosta. Lyseolaisten keskuudessa kulkee sanonta: ”Kerran lyseolainen, aina lyseolainen!” Moni on ylpeä lyseolaisuudestaan.

Lyseon lukio on vuosien varrella onnistuneesti rakentanut koulun mainetta hyvänä ja tavoiteltavana oppilaitoksena. Koulussa on kehuttu lyseon henkeä ja vanha arvokas rakennus on ollut omiaan lisäämään kunnioitusta.

Lukioiden välillä käydään kilpailua ja tällaisesta maineen korotuksesta ja ylläpidosta voisivat monet muutkin ottaa mallia. Mikä onkaan parempaa mainosta koululle kuin vanhojen oppilaiden kertomukset ja henkilökunnan myönteiset kommentit.

Porin sivistysjohtaja Esa Kohtamäen esityksessä Poriin kaavaillaan yhtä suurlukiota. Porin nuorisovaltuuston puheenjohtaja Anni Halminen kertoo Porin nuorisovaltuuston olevan yksimielisesti yhden lukion kannalla. Hän mainitsee suuremman lukion hyviksi puoliksi muun muassa laajenevan opiskelijayhteisön, monipuolistuvan kurssitarjottimen sekä paranevan opiskelijahuollon. Nuoret ovat hienosti tuoneet oman mielipiteensä esiin ja kirjoituksen näkökulmat on helppo ymmärtää.

Koulu on paikka, jossa lapset ja nuoret saavat oppia tulevaa elämäänsä varten. Tämän lisäksi koulut ovat monien aikuisten työpaikkoja. Myös heidän näkemystään ja käytännön asiantuntemusta tulee kuunnella.

Porilaisen päättäjän kevät ei tule olemaan helppo. Kouluverkkouudistus herättää suuria tunteita. Onpa kaupunginvaltuuston päätös mikä tahansa, kaikki osapuolet eivät ole tyytyväisiä. Muutama kyynel tullaan varmaan vierittämään kaupungintalon aulassa, kun aktiivisimmat kuntalaiset tulevat kuuntelemaan valtuutettujen päätöstä. Muutokset eivät koskaan ole helppoja ja niihin sopeutuminen ottaa oman aikansa.

Nyt on aika kertoa mielipide kouluverkkoasiasta päättäjille. Hyvään vaikuttamiseen ei kuulu virkamiesten ja kunnallispoliitikkojen vähättely tai kevyet ja ristiriitaiset väittämät. Ne kääntyvät itseään vastaan. Sen sijaan asiassa pysyvä ja monipuolinen mielipidekirjoitus on hyvä tapa tuoda oma näkökulmansa esiin.

Palautetta palveluverkkouudistuksen vaihtoehdoista voi antaa 24.2. asti kaupungin verkkosivuilla.